Richmond House

Low-energy refurbishment of a 1930s semi-detached house including open-plan family living space, loft extension and landscaping works

Asg Am 13

View from kitchen to garden

 

The brief of the project was to create a comfortable, energy-efficient family home with a modern and airy feel.  The original house was tight and dark and had not been maintained for a number of decades.

A seamless resin floor connects the widened entrance hall down to the lowered open-plan spaces facing the garden. The timber joist ceiling of the extension was left exposed, adding to the feeling of generosity despite the constrained building footprint. 

Asg Am 03

View from garden

Asg Am 10

Light slot between dining area and lounge

Asg Am 14
 

The roof seemingly floats over a tall glass façade at the rear, giving uninterrupted views over the newly landscaped garden and the new exercise retreat pavilion at the back of the garden.  A long rooflight with joists running across creates interesting light patterns and reflects the daylight throughout the space. 

Asg Am 20

Staircase details

Asg Am 16
Asg Am 18
Asg Sketch 01

A subtle 1930s colour scheme throughout the house ranges from warmer mid-tones  in the lounge to light green hues in the extension. An oak-veneered staircase and matching loose furniture contrast the otherwise restrained colour palette. Circulation spaces are widened and shortened to create more direct connections between spaces.

The entire house is retro-fitted with insulation to values 25% above Building regulations standards. Due to the proximity of the Heathrow flight path acoustic linings and windows were specified. 

Photography: Andy Matthews

Asg Am 22

Loft bathroom

Asg Am 21

Family bathroom

Asg Am 31